Nokturnal Enürezis
(Gece İdrar Kaçırma)
Gece idrar kaçırma çok sık görülen bir durumdur, dünyanın her yerinde aynı oranda gözükür ve yaş artıkça görülme sıklığı azalır. 5 yaşındaki çocukların %16’ sı gece idrar kaçırır. Erkeklerde kızlara oranla daha fazla gözükür. Çocuklarda görülen alerjik hastalıklardan sonra en sık karşılaşılan 2. Kronik çocukluk çağı hastalığıdır.
8-18 yaş arası çocuklarda anne babanın ayrılması, aile içi şiddetten sonra 3. en önemli depresyon sebebidir. Çocukların okul başarısını ciddi biçimde etkiler. Gece idrar kaçırma psikolojik değildir fakat kendisi ciddi psikolojik problemler yaratır. Gece idrar kaçırmanın genetik bir altyapısı vardır. Gece idrar kaçıran çocukların ailelerinde 2/3 oranında idrar kaçıran anne, baba veya kardeş olduğu bilinmektedir.
3 tane faktör gece idrar kaçırmada önemlidir.
- Uyanma problemi
- Gece normalden fazla idrar üretilmesi (Nokturnal Pyuria).
- Mesanenin normalden küçük olması veya gereğinden fazla kasılması.
Tedavi:
Bu çocuklar 5 yaşından sonra en kısa zamanda bir doktordan yardım almalıdır.
Öncelikle beslenme ve sıvı alma alışkanlıkları gözden geçirilmelidir. Günde en az 6 kere bir su bardağı su içilmesi önerilir. Sıvı ihtiyacı alımı sabah %40, Öğlen % 40 Akşam % 20 olarak düzenlenmelidir. Kafeinli ve gazlı içecekler gece azaltılmalıdır. Gece yatmadan mesane boşaltılmalıdır.
Kabızlık varsa alınan lif miktarı artırılmalıdır.
Gündüz 2-3 saat te bir düzenli tuvalete gitme alışkanlık haline getirilmelidir.
Tuvalete çabuk ulaşması sağlanmalıdır.
Çocuk idrar kaçırdığında yapıcı tavırlar alınmalı ve yatak ve çamaşırlar temizlenirken çocuğun olaya aktif katılımı sağlanmalıdır.
Islak ve kuru geceler takvime işaretlenmelidir.
Konservatif önerilerden fayda görmeyen hastalar için Avrupa Çocuk Ürolojisi kılavuzuna göre Kanıt düzeyi 1, A derecesinde önerilen iki tedavi seçeneği vardır. Bunlar Desmopressin Analogları ve Alarm cihazlarıdır.
Bilgilendirme
Sitedeki bilgiler hastalıkların tanı veya tedavisinde kullanılmak üzere verilmemiştir. Tanı ve tedaviler mutlaka bir hekim tarafından yapılması gereken işlemlerdir. Site içeriğinin bir şekilde tanı ve tedavi amacıyla kullanımından doğacak sorumluluk ziyaretçiye aittir.
Yasal Uyarı
Çocuk Sağlığı ve
Hastalıkları
> Çocuklarda Ateş
> Ateşli Nöbet
> Besin Alerjileri
> Çocuklarda D Vitamini
> Horlama, Uyku Apnesi, Geniz Eti
> Gece İdrar Kaçırma
> Maymun Çiçeği
> Rotavirüs ve Aşıları
> Kuduz ve Aşılama
> Çocuklarda Baş Ağrısı
İletişim
Dr. CANAN OKUYUCU
Çocuk Sağlığı ve
Hastalıkları Uzmanı
Bağdat Caddesi Caddebostan Mahallesi Şerafettin Sokak Şerafet Apartmanı
No : 1 / 1 Kadıköy/İstanbul
f
c
0533 963 63 79
0532 646 56 54
info@drcananokuyucu.com
© Dr. Canan Okuyucu - 2022 | Tüm Hakları Saklıdır | Modano30
Site içerisinde yer alan tüm metinler Dr. Canan Okuyucu ' ya aittir, izinsiz başka yerlerde kullanılamaz. Bu web sitesindeki içerikler tamamiyle bilgilendirme amaçlıdır. Gerçek doktor kontrolünün ve muayenesinin yerini tutamaz. Bu sitedeki bilgilerin hekim kontrolü olmaksızın uygulanmaması gerekmektedir. En doğru teşhis için lütfen doktorunuza başvurunuz.