HORLAMA,

UYKU APNESİ,

GENİZ ETİ VE

BADEMCİK

HASTALIKLARI

Çocukluk çağında horlama ve uyku apnesi masum kabul edilmemelidir. Gerek entelektüel ve sosyal gelişimi gerekse uzun dönemde kişinin sağlığında sebep olabileceği olumsuzluklardan dolayı (Kalp ve akciğer hastalıkları vb.) tedavi edilmelidir. Çocuklarda horlama, uykuda tıkanma, nefes almada zorluk gibi şikayetlerin en önemli nedenleri geniz eti ve bademciklerin büyümeleridir. Geniz eti (adenoid doku) ve bademcikler (palatine tonsiller) boğazın her ki tarafında ve burun arkasında (genizde) yer alan dokulardır. Bu dokular bağışıklık sisteminin birer üyesidir ve mikroplarla ilk temasa geçen dokulardır. Ancak gerek çevresel faktörlerden gerekse genetik eğilim etkisi ile bu dokular bazı çocuklarda vücuda zarar verecek kadar büyüyebilir veya sık enfeksiyonlara sebep olabilirler.

 

Yine geniz eti büyümesi kulaklarda sıvı birikmesine, buna bağlı olarak işitme azlığına ve orta kulak ve kulak zarı problemlerine yol açabilir. Kulaklarda sıvı birikmesi 3 ay veya daha uzun sürerse ve tedavilere cevap vermezse müdahale etmek gerekebilir. Bu ve benzeri durumlarda geniz eti büyük olan çocuklarda tedavi ihtiyacı ve geniz etinin alınması gerekebilir.

 

Ayrıca eğer sık enfeksiyonlar varsa, ve her seferinde antibiyotik tedavisi gerekiyorsa, yılda 7 kez veya daha fazla tekrar ediyorsa (veya ardışık 2 yıl boyunca 5 kez, ardışık 3 yıl boyunca 3 kez veya daha fazla) geniz eti ve bademciklere müdahale gerekebilir. Geniz eti ve bademcik ameliyatları dünyada en çok yapılan ameliyatlardır. Şimdiye kadar yapılan çalışmalarda, geniz eti ve bademciklerin alınmasının bağışıklık sisteminde herhangi bir eksikliğe neden olduğu görülmemiştir. Aksine kandaki bazı bağışıklık sistem değerlerinin normale geldiği bilimsel çalışmalarla desteklenmektedir.

 

Geniz eti ve bademcik ameliyatlarında günümüzde en çok tercih edilen yöntemler; ‘klasik soğuk teknik’, ‘thermal welding’ yöntemi ve ‘koblasyondur’. Bu 3 yöntemin de bademciklerin tamamının alınmasında birbirine üstünlüğü tam olarak tanımlanamamıştır. Ancak sık enfeksiyonu olmayan, bademcik veya geniz etinin sadece büyük olduğu durumlarda (tonsiller hipertrofide), koblasyonla bademciklerin küçültülmesi cerrahi olarak çok daha kolaydır. Ameliyat sonrası ağrı daha azdır, normal diyete başlama daha erkendir ve kanama riski daha düşüktür. Ancak çok nadiren de olsa, küçültülen bademciklerde tekrar büyüme görülebilir.

 

Bilgilendirme

Sitedeki bilgiler hastalıkların tanı veya tedavisinde kullanılmak üzere verilmemiştir. Tanı ve tedaviler mutlaka bir hekim tarafından yapılması gereken işlemlerdir. Site içeriğinin bir şekilde tanı ve tedavi amacıyla kullanımından doğacak sorumluluk ziyaretçiye aittir.

Yasal Uyarı

Çocuk Sağlığı ve

Hastalıkları

> Çocuklarda Ateş

> Ateşli Nöbet

> Besin Alerjileri

> Çocuklarda D Vitamini

> Horlama, Uyku Apnesi, Geniz Eti

> Gece İdrar Kaçırma

> Maymun Çiçeği

> Rotavirüs ve Aşıları

> Kuduz ve Aşılama

> Çocuklarda Baş Ağrısı

İletişim

Dr. CANAN OKUYUCU

Çocuk Sağlığı ve

Hastalıkları Uzmanı

Bağdat Caddesi Caddebostan Mahallesi Şerafettin Sokak Şerafet Apartmanı

No : 1 / 1 Kadıköy/İstanbul

 

f

c

0533 963 63 79

0532 646 56 54

info@drcananokuyucu.com

© Dr. Canan Okuyucu - 2022 | Tüm Hakları Saklıdır | Modano30

Site içerisinde yer alan tüm metinler Dr. Canan Okuyucu ' ya aittir, izinsiz başka yerlerde kullanılamaz. Bu web sitesindeki içerikler tamamiyle bilgilendirme amaçlıdır. Gerçek doktor kontrolünün ve muayenesinin yerini tutamaz.  Bu sitedeki bilgilerin hekim kontrolü olmaksızın uygulanmaması gerekmektedir. En doğru teşhis için lütfen doktorunuza başvurunuz.